Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2016

HEJ SVENSKA!!

Här kommer en sida där DU kan träna på svenska språket hemma. Du kan lyssna på orden/meningarna. Du kan träna t.ex. klockan och många andra lärorika moment. Klicka på den blåa länken: http://www.hejsvenska.se/deploy/index.html Lycka till!!! :) :)

Vi tar TEMA PÅ VERB

Bild
Vi jobbar med ordklassen VERB. Vi har lärt oss att VERB är ord som talar om VAD NÅGON GÖR eller VAD SOM HÄNDER. Vi tar tema på verb med hjälp av verbets former: Infinitiv (grundform) - att ..........- a                       " att kok a " Presens  (NU) - ........ -er/-ar, -                               "kok ar " Preteritum (dåtid) - ... - de/-te/ -                           "koka de " Perfekt (dåtid) - har .......-t                                   " har kok at " Pluskvamperfekt (före då...) hade.........-t          " hade kok at " Futurum (framtid-imorgon) ska.........-a            " ska kok a "

Fortsättningen följer med ....

Bild
Vi jobbar med de tre svenska ordklasserna : substantiv, verb och adjektiv. Vi jobbar även med andra ord som t.ex. tidsord, bindesord .  Vi har lärt oss att följande ord: jag, hon, han,vi, ni, den, det, de, kallas för personliga pronomen.  Klasskamraterna Juley, Mohamad, Fadi och Toka har jobbat med grammatik. Tillsammans har de hjälps åt att bedöma Tokas text med stöd av en bedömningsmatris för en återgivande text (dagboksskrivning). Vi har visat att vi känner igen typiska substantiv, verb, adjektiv- ord.

FÖRFATTARBESÖK

Bild
Idag, torsdag den 13:e oktober hade vi författarbesök på skolan av en författare som heter Mårten Melin.  Vi skriver DIKTER!

Vi jobbar med ORDKLASSER

Bild
Vi jobbar på ett språkutvecklande arbetssätt med fokus på SVA ! Vi tränar och bearbetar några ordklasser: substantiv-verb-adjektiv

ÅTERGER EN LÄSLÄX

Bild
Med stöd av tidsord och expertbilder återger Fadi, Mohamad & Rayan en läsläxa

KÄNDIS KLASSEN!!!

Bild
Förra veckan fick vi besök av några politiker från Ulricehamn.  Roligt att Ulricehamn besökte oss!!! :)

Svenska som andraspråk i praktiken

Bild
Vi jobbar språkutvecklande med fokus på GRAMMATIK .  Vi bygger meningar med stöd av småord såsom för att, som, medan och. Hmmmm?? Det är lite komplicerat med svenska språket.. Vi samarbetar i gruppen. Vi bygger meningar med stöd av småord: för att, som, och, medan

VI SKRIVER MENINGAR

Bild
Vi skriver meningar till adjektivord/bilder med stöd av småord t.ex. bindeord, sambandsord . Vi upptäckte nya saker som vi behöver jobba vidare med, t.ex. negationens placering ( inte ) i en mening: Vår nya klasskamrat Mohammed var först ut med att korrigera meningen. Mohammad tycker att ordet "inte" skall byta plats med verbet "fick". Vad tycker ni? Vidare......... Vi hjälps åt att korrigera nästa mening: [ Den här pojken är  smutsig  för att   han har lekt med sand ] För att ta reda på vad en mening handlar om så har vi lärt oss att ställa följande frågor: Vad är det som händer? ...... SVAR: någon  är smutsig Vem är smutsig? .......  SVAR:  pojken   Varför är pojken smutsig? ........ SVAR:  för att han har lekt med sand

BLI EXPERT PÅ ADJEKTIV HEMMA

Vad är ADJEKTIV för en ordklass? Klicka på länkarna nedan: Jag vill lära mig mer om ordklassen ADJEKTIV.  UR:  http://urskola.se/Produkter/170822-Grammatikbolaget-Vad-ar-adjektiv Jag vill träna på mina förkunskaper i adjektiv: ELEVSPEL:  http://www.elevspel.se/amnen/svenska/2344-adjektiv-ak-2-4.html Jag vill träna på att komparera adjektiv : ELEVSPEL:  http://www.elevspel.se/amnen/svenska/1257-komparera-adjektiv.html http://www.digitalasparet.se/hot/c/gram/adjkomp.htm

språkutvecklande arbetssätt i samband med adjektiv

Bild
På måndag ska vi träna på olika adjektivord genom att arbeta på ett språkutvecklande arbetssätt Ett sätt att träna på orden är genom den här leken där två experter ur varje grupp möts för att visa deras förkunskaper i adjektiv. Leken går ut på att hitta korrekt bild till ett adjektivord som läraren läser. UTMANINGEN : är att säga en mening utan att komparera eller kongruera  med adjektivordet. En enkel outbyggd mening som t.ex. " Flickan är  stark "  / En stark flicka" =  1 poäng För en mer utbyggd mening med stöd av bindeord (som, och, men, för att ,) "Flickan är stark för att hon tränar varje dag"

Läsläxa + instuderingsfrågor

Bild
  Vi översätter instuderingsfrågorna till vårt modersmål för att få en chans att visa att vi har förstått läsläxan: Mohammed Ale, översätter instuderingsfrågorna för kapitel 3 till sitt modersmål, arabiska.   Så här kan det se ut! Juley har översatt frågorna till sitt modersmål.