Inlägg

Visar inlägg från september, 2016

ORDKLASSEN: ADJEKTIV

Bild
Idag har vi lärt oss att ADJEKTIV talar om hur någon/något ser ut eller hur någon/något är... Vi har också lärt oss att ADJEKTIV böjs på två olika sätt: kongruensböjningar   (stark-starkt-starka) där adjektivet böjs för att passa substantivet t.ex. "En stark pojke....." Komparera adjektiv  (glad-gladare-gladast) - adjektivets olika jämförelseformer Vi har också lärt oss att om man vill bli en duktig skribent så är det viktigt att använda bindeord  ( för att, och, men, så, för, eller ..)   Bindeord är ord som fogar samman en text... Vi kongruensböjer ordet " stark" genom att skriva meningar med stöd av bindeord som t.ex. för att Fadi kongruensböjer ordet "svag".   Han är AWSOME!!

ÅTERGER EN LÄXA MED STÖD AV EXPERTORD OCH BILDER

Bild
Vi läser boken  "Stanna Milo". Vår uppgift går ut på att återge vår läsläxa med stöd av TIDSORD, EXPERTORD + BILDER .  Vi placerar ut expertorden och bilderna i kronologisk ordning genom att återge handlingen med egna ord.... Här kommer en sneakpeek för alla nyfikna där ute..... FÖRST flydde Milos familj från ett annat land till Sverige.  Milos familj litar   mest på  Maria.  Maria är mycket snäll för att hon  hjälper Milo och hans familj som är utvisade...... (George återger sin läsläxa) Elever i FBK 5: I Rayans grupp samtalar kamraterna Karla och Shahd kring expertorden ur deras bok: Den magiska kepsen. Först  parar de ihop expertord med rätt bild. Sedan bildar de meningar med expertorden utan att ändra på ordets form: T.ex.   ( tecknad film ) " Jag tycker om att titta på tecknad film " ( en match ) " I lördags tittade jag på en fotbolls match på TV " Shiela och Anel FBK 5 läser en bok som heter " Gangster farmo

SPRÅKUTVECKLANDE ARBETSSÄTT

Bild
Läsgrupp 1: Läser boken : " Stanna Milo" Författare:  Åsa Storck. Inför - under - efter LÄSNING använder vi expertorden/bilder  som vi plockat ur boken.  Här ÅTERBERÄTTAR Fadi sin läsläxa med stöd av TIDSORD, EXPERTBILDER, EXPERTORD BRAVO Fadi!!!!

AVSLUTNING PÅ KLOCKAN!!!

Bild
KLOCKAN TICKAR " tick-tack-tock " mot sitt slut!!! Vi är äntligen klara med klockan!! Så här jobbade vi med temat klockan. Med stöd av studiehandledning på vårt modersmål fick vi möjligheten att visa våra förkunskaper om TID, klockslag...  Språkutvecklande arbetssätt:  I mindre grupper tränade vi på klockan genom att spela MEMORY - para ihop bild och expertord/mening...

KICKBOLLSUTMANING!!!

Bild
Hur många fotbollskickar hinner klassen göra på rasterna fram till torsdag 8/9 HEJAAA!! På bara tio-rasten lyckades klasskamraterna Shiela, Karla, Anel & Karina fotbollskicka 230 kickar!!