Inlägg

Visar inlägg från februari, 2017

HUR MÅNGA SPRÅK KAN DU?

Kan du lika många språk?  Klicka på länken :  https://www.youtube.com/watch?v=55QAOfDy5QQ&t=3s

ALLA HJÄRTANS DAG!

Bild
Idag är det ingen vanlig dag - det är Alla hjärtans dag ! På lektionen fick vi lära oss av BÄSTA Frida, historian om Alla hjärtans dag och hur det har blivit en tradition i Sverige.  Detta har vi lärt oss -  Alla hjärtans dag: * romantisk dag sedan medeltiden *helgonet Valentin *började firas i Sverige på 1960-talet * kom via handeln och reklam *är en kalendarisk högtid i Sverige sedan år 1985 * firas varje år den 14:e februari * en mysdag * stor försäljning på blommor: röda rosor, tulpaner... * man uppvaktar med blommor, godis, choklad och kort en käraste eller vän Frida berättar med expertord och expertbilder på en tidslinje historian om Alla hjärtans dag. Alla hjärtans dag handlar inte bara om att uppvakta en käraste med blommor och choklad utan att även uppvakta andra som man tycker om

Nyanländ och nyfiken på kunskap

Bild
Mohamad är ny i klassen men nyfiken på geografi. Här jobbar Mohamad tillsammans med BÄSTA klassfarmor Anita :) Först tränar de på de olika begreppen bergskedjor-länder-hav från ord till bild / bild till ord. Sedan sorterar  ord till rätt kategori t.ex. Skanderna som hör hemma under kategorin för bergskedjor. Därefter  får Mohamad lära sig med klassfarmors stöd var på kartan Europas bergskedjor, hav och länder finns.

Vi bygger broar från vårt modersmål till svenskan

Bild
Ibland är det svårt att sätta ord på svenska när man är nyanlända och har ett begränsat ordförråd. Vi tränar på svenskan genom att bygga broar från vårt modersmål.  Här nedan har vi några konkreta exempel på hur vi jobbar med att bygga broar från modersmål till svenskan t.ex. med dagboksskrivning: I sin dagbok skriver Farah en återgivande text på arabiska. Hon skriver om sin helg. Nästa steg ska Farah med det "lilla" ordförrådet hon har, återberätta på svenska för sin lärare om sin helg.... Som i sin tur ska leda till att Farah med stöd av läraren ska skriva på svenska..... Det här är Mohamad Ali som redan är i steg 2, där han tillsammans med lärarens stöd skriver en återgivande text på sitt andraspråk, svenskan :) Det här är Sesi som skriver flitigt på engelska om sin helg där hon och familj var på en födelsedagsfest :)

STORT GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN

Bild
I fredags firade vi vår klasskamrat Jazmine på hennes födelsedag. Grattis på födelsedagen finaste Jazmine önskar FBK 4-6.

SPRÅKUTVECKLANDE ARBETSSÄTT

Bild
I tisdags fick vi besök av tre pedagoger från Höganäs.  På SO-lektionen arbetade vi med Tema Europa. Sedan vecka 4 så har vi fått lära oss om bland annat Europas olika bergskedjor, hav och länder.  På denna lektion arbetade vi språkutvecklande i mindre grupper.  Vi  SORTERADE  expertord/begrepp till rätt kategori som t.ex. bergskedjor, hav, länder i Europa. Ett annat exempel på språkutvecklande arbetsätt som vi arbetade med i torsdags SO-lektion. Läsa fakta textkort och placera rätt expertord på rätt område på kartan.!! Woop Woop vi var AWSOME!!!